AnasayfaHaberler

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

19.11.2018 16:48:45
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

         Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi tarihte en geniş̧ katılımlı insan hakları belgesidir. Amerika ve Somali hariç̧ 193 Dünya ülkesi tarafından imzalanan sözleşme 20 Kasım 1989'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş̧ 27 Ocak 1995 tarihinde Türkiye de yürürlüğe girmiştir. Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü nedeni ile Manolya meydanın da etkinlik düzenlemiş, etkinlik ile alanda çocuklar ve halk ile buluşmuştur. Çocuklar taleplerini yazarak belirtmişler, Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapmışlardır.

 

BASIN AÇIKLAMASI;

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

         Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi  tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesidir. Amerika ve Somali hariç 193 dünya ülkesi tarafından imzalanan sözleşme 20 Kasım 1989'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş 27 Ocak 1995 tarihinde  Türkiye'de de yürürlüğe girmiştir.

         Sözleşmenin ülkemizde kabulü ile birlikte, çocuk haklarının korunması Türkiye için de bir yükümlülük haline gelmiş, bu yükümlülük gereği mevzuatımızda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ancak yapılan bu düzenlemelere rağmen ülkemizde halen çocuk haklarının korunması önde gelen sorunlardan biridir.

      Maalesef ülkemizde ne kadar çok yasal düzenleme yapılırsa yapılsın çocuklar zarar görmeye, hak ihlallerine maruz kalmaya devam etmektedir. Bu durum bize şunu gösterir, sorun sadece yasal düzenlemelerle değil özel ve kamusal alanın tamamında çocuğun öncelik alındığı anlayışın geliştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan yasal düzenlemeler sonuçsuz kalacak, çocuk hak ihlalleri artarak büyümeye devam edecektir.

       Ülkemizde suça sürüklenen çocuklar ve çocuk tutukluluğu hala en önemli sorunlardan biridir. Çok fazla çocuk hakkında adli işlem yapılmakta ve haklarında tutuklama karar verilmektedir. Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanarak sorunun çözümü noktasında çocuğa destek olunması veya önleyici tedbirlerle suç işlemelerinin önüne geçilmesi gerekirken, bu konuda büyük eksiklikler bulunmaktadır.

        Eğitim sistemimizdeki fırsat eşitsizliği, sürekli değişen sınav sistemleri, yeterli ve ihtiyaca göre planlanmamış okullar, niteliksiz müfredatlar, eğitim sistemimizin her geçen gün gerilemesine ve bilimsel eğitimden ve diğer gelişmiş ülke çocuklarına denk eğitimden mahrum kalınmasına neden olmaktadır.

     Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünün 23. Yılında çocuk hakları hala öncelikli incelenmesi ve daima geliştirilmesi gereken bir konudur.

         İnsanlığın tüm geleceğini kuracak ve bu gelecekte yaşayacak olan, geleceğin sahibi çocukların her türlü istismardan uzak ve güvenli bir yaşam sürmesi devletin kaçınılmaz ve ertelenemez bir görevidir. Bu önemli görevde başta devlet yetkilileri olmak üzere tüm kişi ve kurumları görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapılacak her türlü planlamada üzerimize düşen yükümlülükleri Manisa Barosu olarak biz de yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygı ile beyan ederiz.     20.11.201

 

MANİSA BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU