18.01.2018 Basın Açıklaması

8.01.2018 18:02:05
18.01.2018 Basın Açıklaması

08.01.2017 Pazartesi günü Manisa Berberler ve Kuaförler Odasında "ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ" konulu proje ile ilgili Manisa Berberler ve Kuaförler Odası ile Manisa Barosu' nun ortaklaşa Basın Açıklaması yapılmıştır.

Basın Açıklaması;

"BU İŞ YERİNDE 18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN GELİN BAŞI VE DAMAT TIRAŞI YAPILAMAZ"

Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesi ve iç hukukumuzdaki düzenlemelere göre 18 yaşını tamamlamamış herkes çocuktur. Yasalardaki birkaç istisna haricinde herkes 18 yaşını doldurmakla reşit olmaktadır. Bilimsel verilerle belirlenmeye çalışılan evlilik yaşı, ülkemizde Medeni Kanunumuzun 124. maddesinde "kadın ve erkekler için 16 yaşından küçükler hiçbir şekilde evlenemezler", "17 yaşını doldurmuş kişiler ise ancak yasal temsilcilerinin izniyle" şeklinde düzenlenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde Dini Kavramlar Sözlüğünde yer alan "İslâm hukukçularınca bulûğ çağınıalt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir" ifadelerinden yola çıkılarak, "buluğ çağına ermiş kızların da evlenebilecekleri hatta kıçocuğunun velisi olmaksızın kendisinin nikahlanabileceği" şeklindeki açıklamalar, kamuoyu tarafından kaygı verici ve kabul edilemez niteliktedir. Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı buluğ çağı için 'Kızlar 9, erkekler 12 yaşında buluğ çağma girer', nikâiçin 'Buluğ çağına giren kişiler evlenebilir' tanımının yapıldığı dini terimler sözlüğünü gelen tepkiler üzerine internet sitesinden kaldırmıştır.

Laik Devlet Fetva ile değil kanunlarla yönetilir. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru yasalarımızdır.

Türkiye'nin pek çok bölgesinde olduğu gibi şehrimizde de reşit olmayan çocukların evliliklerine rastlanılmaktadır. Bugün burada Manisa Barosu Kadın Ve Çocuk Haklan Komisyonu ve Manisa Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası işbirliğiyle 18 yaşından küçük çocukların kuaförlerde "GELİN BAŞI" ve "DAMAT TIRAŞI" yapılmaması için bir akımın öncüsü oluyoruz.

Çocuklarımızın istismarına dur demek için, yasal zemin düzleminde buluşabilmek adına tüm berberler ve kuaförleri 18 yaş altı çocuklara gelin başı ve damat tıraşı yapmamaları için çağrıda bulunuyoruz.

Manisa Barosu Kadın Ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı

Av. Gözde PASİN