09.04.2020 Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Basın Açıklaması

9.04.2020 13:17:12

          B A S I N     A Ç I K L A M A S I

 

CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUKLAR İÇİN ACİL TAHLİYE TALEP EDİYORUZ!

 

         Global düzeyde yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle ülkemizde de her gün onlarca insan ölmektedir. Virüsün yayılma hızı, bulaşıcılığı ve kitlesel ölümlere yol açacağı endişesi ile Türkiye’de de çocuklar düşünülerek okullarda eğitime ara verilmiştir. Ancak cezaevindeki çocuklar için hiçbir önlem alınmamıştır.  Virüsten korunmanın hijyen kurallarına dikkat etmekten geçtiği, sosyal mesafenin korunması gerektiği her düzeyden devlet yetkilisi tarafından ilan edilmişken cezaevlerinde nasıl koşullarda yaşadıklarından emin olamadığımız çocuklarımızın sağlığından endişe duyuyoruz. 

 

         Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası Havana Kuralları gereğince çocukların özgürlüğünden yoksun bırakılması son çare olmalıdır. Bu nedenle öncelikle tutuklu ve hükümlü çocukların tahliyesi ile ailelerine teslimi,  ailelerine ulaşılamaması durumunda kurum bakımına alınması, aileleriyle cezaevinde bulunan çocukların ise anneleriyle birlikte tahliye edilerek adli kontrol şartlarının uygulanması elzemdir.  Bu yönde karar alınmaması halinde ise en azından cezaevinde kalmaya devam eden çocuklar için bu süreç sonuna kadar ücretsiz telefon hakkı verilmesi ve yakınlarıyla iletişim kurma olanağı sağlanması gerekmektedir.  Ayrıca içinden geçtiğimiz süreçte yetişkinlerin dahi panik ve korku içinde olduğu düşünüldüğünde çocukların yaşaması muhtemel olan psikolojik sorunların önüne geçmek amacıyla da uzman desteği sağlanması da son derece lüzumludur.

 

         Bahsettiğimiz endişe ve kaygıların haklı olduğu ve şu an için ülkemizdeki Covid-19 vaka sayısının 38.000’i geçtiği ve ölüm sayılarının da üç haneli rakamlarla telaffuz edildiği dikkate alınmalıdır. Bizler çocuk hakları savunucuları olarak Çocuğun Üstün Yararı ilkesi ışığında acil önlem alınması ile tutuklu/hükümlü ve aileleriyle cezaevlerinde bulunan yaklaşık 3000 çocuğun derhal tahliyesini talep ediyoruz.

 

 

Manisa Barosu

Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu